15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 0 4000 1 0 horizontal https://hasseltassens.se 300 4000 -

Amerikanska cocker spaniel hunden kom till Sverige under 1950-talet. Under 1940-talet fick den amerikanska spanieln ett genombrott och man började starkt avla på dessa populära väl pälsade individer. Raserna amerikansk och engelsk spaniel blev till två olika 1945.

Hundtyp: Vall-, Boskaps- och Herdehunda
Användningsområde: Amerikanska cocker spanieln är en sällskap och utställninghund i första hand men om man vill så kan man även få hunden att jaga småvilt. Det finns även en del Amerikanska cocker spaniels som varit mycket framgångsrika inom agility, lydnad och freestyle. Rasen förekommer även som räddningshund.
Temperament/Mentalitet:

Amerikanska cocker spanieln är glad, intelligent, livlig, anpassningsbar, nyfiken, busig, frimodig, alert, lättlärd och balanserad. Rasen gillar att arbeta och har en mycket bra nos som den tycker om att använda. Det bor en stor hund i denna lilla kropp. Rasen tycker om långa promenader men också att gosa och lata sig. Amerikanska cocker spanieln är en underbar familjehund och en fantastisk kompis som följer dig överallt. Den är mycket social och gillar allt och alla. En intelligent hund som har behov av att vara till lags.

Aggressivitet: Låg
Fungerar med barn: Bra
Motion: Amerikanska cocker spanieln behöver en hel del motion. Den är anpassningsbar och kan även fungera i en miljö där det finns begränsningar i deras behov att få springa fritt. Gillar simning, apportering och att leka, dock inte om det går för tufft till.
Träning: Amerikanska cocker spanieln är lättlärd. Den är energisk och har en egen stark vilja så föraren behöver ha både tålamod och lugn vid träning.
Arbetsvilja: Hög
Energi: Normal
Hälsa: Relativt frisk ras.
Sjukdomsdisposition: Öroninflammation och ögonsjukdomar.
Mankhöjd: Hanar ca 36-38 cm. Tikar 34-36 cm.
Vikt: Ca 10-13 kg.
Färg: Finns i många färger.
Kroppskonstitution: Liten, robust och kompakt.
Päls: Långhårig päls som måste skötas om kontinuerligt.
Livslängd: Ca 15-16 år.
Ursprungsland: USA.
Ursprung:

Den amerikanska och engelska varianten har samma ursprung. Man har känt till spanieln sedan 1300-talet och man anser att den härstammar ifrån Spanien. Under 1940-talet fick den amerikanska spanieln ett genombrott och man började starkt avla på dessa populära väl pälsade individer. Raserna amerikansk och engelsk spaniel blev till två olika 1945.

Kända ägare till rasen:

Harry S. Truman, Oprah Winfrey, Bill Clinton, Charlize Theron och Richard Nixon.

  • Man tror idag att alla Spaniels härstammar från Spanien. Namnet Spaniel tror man kommer från Hispania, det ursprungliga namnet för Spanien eller franskan ”chien de l’espangol” som betyder ”hund från Spanien”.
    • Man har hittat berättelser där spaniels funnits med i bl.a. från Chaucer som levde mellan 1342-1400 och från Shakespeare 1564-1616.
    • Man ansåg ända fram till 1892 att Sussex spaniels, English Springer spaniels och Cocker spaniels var samma ras. Engelska kennel klubben separerade då Cocker spanieln från de övriga och gav den status som egen ras.

Källa: http://hundar.tips/hundraser/amerikansk-cocker-spaniel/

 

SKK om Amerikansk cockerspaniel

Grupp 8; Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar

Historik

Rasen har gemensamt ursprung med cocker spaniel (den engelska varianten). Namnet spaniel var känt redan på 1300-talet och den allmänna åsikten är att de härstammar från Spanien. Dagens amerikanska cocker spaniel började få sin typ i mitten av 1940-talet. Några få välpälsade individer dök upp och gjorde stor succé. Man gjorde sedan en intensiv inavel på dessa och fick fram en typ med mer päls. 1945 delades den i två raser; cocker spaniel och amerikansk cocker spaniel. De första importerna till Sverige gjordes på 1950-talet.

Användningsområde

Även om rasen under lång tid avlats endast för sällskap och utställning, så finns de ursprungliga jaktegenskaperna kvar i generna om man vill plocka fram dem. Det är en hund som kan användas till småviltsjakt och eftersom den har en mycket god näsa kan den lätt tränas på viltspår. Liksom övriga spanielraser ska den arbeta tillsammans med sin förare både före och efter skott. Det finns hundar som tävlar framgångsrikt i till exempel agility, lydnad, freestyle och utställning. Det har även funnits individer som utbildats till räddningshundar.

Hälsa

Rasens enskilt största hälsoproblem är öroninflammation. Den har med sin rikliga päls och hängande öron rent anatomiskt lättare att få öroninflammation. Här kan inte nog poängteras hur viktigt det är med regelbunden trimning, då detta gör att ventilationen av örongångarna blir bättre och det är lättare att hålla hunden ren. Rasen är även behäftad med ärftliga ögonsjukdomar såsom katarakt, näthinneveck och i enstaka fall PRA. Samtliga individer som går i avel måste vara ögonundersökta innan parningen för att valparna ska kunna registreras hos Svenska Kennelklubben. Rasen finns med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) bland annat för risker med utstående ögon och otillräckligt strama ögonkanter.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är en frimodig, glad och balanserad hund som är lättlärd, men inte helt utan egen vilja. Mentaliteten är väldigt viktig, rasen ska ha den rätta spanielprägeln och vara en ”merry cocker” med en ständigt glatt viftande svans. En stor hund i en liten kropp och robust arbetsmyra i såväl skog och mark som på appellplan. Den hänger gärna med på långpromenad likväl som den gillar att slappa i soffan med hela familjen. En alert hund med mycket utstrålning. I hemmet finns den alltid med där du är, en kompis i alla lägen och som älskar allt och alla.

Storlek och utseende

Rasen har en robust, kompakt kropp och ett fint utmejslat, förädlat huvud, vilket är i balans med hundens helhet. De har mandelformade, vackra ögon. Uttrycket är intelligent, alert, milt och tilltalande. Öron, bringa, buk och ben är rikligt behårade, men det ska inte vara så överdrivet att det döljer rörelserna. Den är reslig över manken och står på parallella framben och rygglinjen sluttar något mot de starka, muskulösa bakbenen. Rasen finns i ett antal färger, en- och flerfärgade. Mankhöjd för hanar är ca 38 cm och tikar ca 35,5 cm.

Pälsvård

Den får som vuxen en väl tilltagen päls, vilken måste skötas noga för att hunden ska må bra. Man kan hålla sin hund sportklippt för att göra livet lite enklare både för sig själv och hunden. Den bör trimmas minst 4 gånger om året och däremellan klippas rena på öronens insidor. Man bör redan från början lära valpen att vara stilla för att bli ompysslad i pälsen. Man behöver inte kamma på hunden varje dag, Det är lagom med ett bad samt föning och borstning var eller varannan vecka. Har man varit ute i skog och mark bör pälsen kontrolleras en extra gång.

Övrigt

En underbar ras, som du kan ha så mycket kul med oavsett om du väljer att ha pälsen på eller av. Rasen kallas också för amris.

Källa: SKK Hundraser:  https://www.skk.se/sv/hundraser/amerikansk-cocker-spaniel/