15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 0 4000 1 0 horizontal https://hasseltassens.se 300 4000 -

Innan du köper katt

Enligt djurskyddslagen ska en kattunge vara 12 veckor gammal innan den får lämna honan. Om kattungen skiljs från honan för tidigt finns risken att den får beteendeproblem och blir otrygg som vuxen. Köp därför inte en kattunge som är under 12 veckor gammal. Alla raskatter som är registrerade hos SVERAK har en stamtavla. Katter som används i avel eller visas på utställning ska dessutom vara ID-märkta. Det finns ingen lag som säger att katter måste vara ID-märkta, men ju fler katter som ID-märks, desto större är chansen att katterna kan återförenas med sina hem om de springer bort. När du köper kattungen ska den vara vaccinerad mot kattpest och kattsnuva, samt vara veterinärbesiktigad.

Välj katt med omsorg

Innan du bestämmer dig för vilken katt du ska ha är det bra om du försöker ta in så mycket information som möjligt. Läs böcker, sök på internet och prata med andra kattägare. Besök gärna också en kattutställning, där du kan se olika raser och prata med uppfödare. Efter att ha tittat på flera raser, kanske du väljer en helt annan än den du tänkt från början. När du sedan ska välja en kattunge ur en kull, berätta vad det är du söker och vilka förväntningar du har. Be uppfödaren om råd att välja katt som kan passa just dig och dina behov.  

Katten i säkerhet

Om du köper en kattunge och tar med dig den hem i bilen, är det viktigt att planera för denna första resa som kattungen ska göra. Det kan vara farligt att resa med kattungen lös i bilen, både för kattungen och för passagerarna. Använd en kattbur och täck den med en filt för att kattungen ska känna sig skyddad och lugn under resan. Observera att den stress som resan kan orsaka kan leda till små ”missöden” i bilen. Kom därför ihåg att ta med en rulle hushållspapper och en extra filt. Använd en ganska stor kattbur som kan användas även senare, när kattungen blivit vuxen. Slutligen, kom ihåg att om det är mörkt i kattburen blir kattungen lugnare och känner sig skyddad. Om du skall ut och flyga med katten är det viktigt att transportburen är godkänd av IATAs krav för flygtransport.

Kattungen i hemmet

Din kattunge kommer att känna sig ensam när den kommer till ditt hem eftersom den skiljts från mamma och sina syskon. För att göra övergången så smidig som möjligt är det viktigt att förbereda kattungens ankomst i den nya familjen så noga som möjligt. Se till att kattungen har en bekväm plats att sova på, leksaker som aktiverar den, en bestämd plats för mat och vatten samt enkel tillgång till sin kattlåda. Det är också viktigt att den får en egen plats där den kan vara för sig själv. Låt kattungen vara ifred när den äter och sover. Tänk på att kattungens mage är extremt känslig för foderbyten. Det bästa är att den får samma foder som den fick hos uppfödaren. Det minskar den stress kattungen utsätts för när den flyttar in hos dig.

Kattsäkra hemmet

Låt kattungen upptäcka sitt nya hem steg för steg och med försiktighet. Låt den lära känna sina nya familjemedlemmar och andra sällskapsdjur. Är ni flera i familjen försök vara lugna och lågmälda tillsammans med kattungen. Undvik att låta kattungen vandra från famn till famn. Om kattungen växer upp i en miljö som är högljudd eller intensiv kan den utvecklas till en nervös och rädd katt. En bra balans mellan att låta kattungen vara ifred och att socialisera den genom att umgås och leka med den. Ta bort saker du är rädd om – kattungen förstår inte skillnaden mellan sina leksaker och dina ägodelar. Detta är något du får försöka visa den med tiden. Den första tiden kan det vara bra att begränsa utrymmet för kattungen om du har ett stort hus. Allteftersom katten växer kan du också utöka utrymmet. Om kattungen kommer från en barnfamilj eller från en familj med hund, är den van vid liv och rörelse och känner sig oftast trygg. Stäng inte in katten när du får gäster, utan lär den i stället var den får lov att vara. Det finns många ”faror” i ett hem för en liten kattunge så för att vara på den säkra sidan så se denna film innan du hämtar hem din katt:

https://youtu.be/KYN3s4iMl94 (Film kattsäkra hemmet Agria)

Hjälp kattungen att trivas

Din kattunge kommer att dela upp sitt liv i fyra olika områden – matplats, viloplats, en plats för hygien och en lekplats. Du måste respektera dessa områden. Om kattungen inte känner sig bekväm med hur den kan utföra sina naturliga beteenden så kan den bli stressad.

Kattungens fyra viktiga områden

 • En sovplats, en korg. Den ger kattungen en bekväm sovplats där den kan känna sig trygg. Placera den en bit upp från golvet, helst på en plats där kattungen kan känna sig helt trygg, långt från luftdrag och områden där det händer mycket. Katter tycker om att ha överblick!
 • En kattlåda. Lådan behöver vara tillräckligt djup. Helst ska lådan vara täckt för att förhindra att kattsand kommer ut från lådan och för att förhindra lukt. Placera lådan på avstånd från matskålen. Välj en avskild plats i ett rum elller ett badrum. Med hjälp av en liten spade kan avföring tas bort. Kom ihåg att rensa kattlådan varje dag och byt sanden regelbundet.
 • Två skålar. En liten skål för foder och en större skål för friskt vatten som ska vara tillgänglig hela tiden. Katten föredrar att äta och dricka ur skålar tillverkade av antingen glas, porslin eller rostfritt. Undvik plast då den kan ge smak åt både vatten och foder. Skålarna ska placeras en bit ifrån varandra så att vattnet inte smutsas ner. De ska också placeras på avstånd från kattlådan, aldrig maten i samma rum som kattlådan. Om du har flera katter bör du förse dem med flera vattenskålar runt om i huset. Är din katt dålig på att dricka så kan du skaffa en liten vattenfontän, -det är väldigt viktigt att katten dricker för att inte få trassel med urinvägar/njurar.
 • En klösbräda. Ett tillbehör som är både roligt och användbart för katten. Den kan förhindra att katten skadar möbler eller annan inredning.                                                                                                             

Och ett sista tips! Försök att arrangera så att din kattunge anländer under helgen eller en längre ledighet. Vanligtvis har man mer tid över för kattungen då vilket kan kännas tryggt inte bara för katten, utan också för dig.

Sovplats

Första natten hemma är spännande. Kattungen kommer säkert att vilja ligga i sängen hos någon.


Om man inte vill ha katten i sängen, så får man stänga dörren till sovrummet. Det är enda sättet. Att brutalt knuffa ner kattungen ur sängen de första nätterna i det nya hemmet är inte så lyckat. Du vill ju att katten ska ha förtroende för dig i framtiden. Då är det bättre att inte göra något alls (stängd sovrumdörr!) och vara kattens bästa vän när ni vill träffas på morgonen.Om du inte har något emot att katten ligger i din säng, så låt den göra det. Den kommer nog att lägga sig tvärs över dig – helst på din hals – och spinna så hela sängen vibrerar. Man vänjer sig. Så småningom kan man inte sova utan en spinnande och varm liten katt (eller flera) i sängen.

Kattlådan

En katt låda med lagom höga kanter måste finnas i närheten.
När kattungen vågar sig ut ur transportburen för första gången, kan du visa den lådan genom att sätta den i den och visa hur man ”krafsar”. Om den har kissat på låda i hemmet där den föddes, så kommer den att använda sin toalett – bergsäkert. Katter är renliga och mycket duktiga på att vara rumsrena.


Enda gången kattungen kissar någon annanstans är när du har slarvat med att göra rent i hans låda. Om det är rent i lådan och kattungen ändå kissar på mattan eller i blomkrukorna, så är det något fel. Kanske är katt-toaletten alldeles FÖR REN. Många nyblivna kattägare är överdrivet nitiska och tvättar lådan med starka tvättmedel. Katter har bra luktsinne och det kan räcka med lukten av citrontvättmedel för att katten ska nobba lådan. Skölj med varmt vatten. Det brukar räcka. 


Om du inte använt starka medel och katten ändå nobbar lådan, så kanske den protesterar mot något. Den får kanske inte tillräckligt med uppmärksamhet. Eller också är det något fysiskt fel. Den kan ha blåskatarr. Då måste man låta veterinären titta på katten. För det mesta blir det inga problem.


Du kan du prova med att tillfälligt ställa en kattlåda där din kisse gjort ”olyckan” eller ställ matskålen där, katter är renliga och vill inte göra sina behov i närheten av maten. Prova också olika sorters kattsand.

Tänk över vilken kattlådetyp du vill skaffa, en kattlåda med huv minskar skvättandet med kattsand, och är bra för katter som kissar över kanten. (Står och kissar).


Kattlådor finner du i dagligvaruhandeln eller i djuraffären.Det finns en hel uppsjö av klump och icke klumpbildande sander och ströer – prova också gärna olika pellets, det är väldigt individuellt vad katterna gillar för sand. Du kanske ska ha två lådor – en del katter har en kiss och en bajslåda… Funkar inte dessa knep, ta din katt till veterinär – problemet kan vara njurar eller någon annan åkomma.

Mat och vatten

Kattungar vill ha mat ofta. Deras magsäckar är små, så det räcker med väldigt lite åt gången. Det viktiga är att man har någorlunda begrepp om hur mycket mat det blir på en dag. Av uppfödaren får du med dig en påse av det foder din kattunge är van vid och en lista på vad katten kan äta. Det är sällan kattungar matvägrar. Om din nya lilla kisse vägrar att äta ens ett första mål när den kommit hem till dig, så kan det bero på att du serverar maten för kall. Den ska vara rumstempererad eller ännu hellre lite ljummen. Det är lätt hänt att en liten kattunge blir orolig i magen i samband med en flytt, -bra att ha hemma är något som heter prokolin, som finns på apoteket. En pytteliten klick i maten kan stabilisera magen vid diarré. . Efter hand kommer du upptäcka om det är mat som passar bättre eller sämre för just din katt, -tveka inte att rådgöra med uppfödaren om du är tveksam. 

Klösbräda

Ordna med klösbräda åt katten, annars ger den sig snart på dina möbler och väggar. Många snickrar själva ihop egna klösblädor och klätterträd – virke är billigt och köpa, sedan kan du använda dig av antingen en bit heltäckningsmatta, med rätt liten filt, eller ett rep som du snurrar runt det blivande klätterträdet.

Klippa klor

Kattens klor kan behöva klippas. Om du behöver klippa klorna beror på hur katten lever, om det är en innekatt eller utekatt och hur aktiv den är. Kontrollerar regelbundet att klorna inte blivit för långa. Använd helst en klotång som är avsedd för katter. De finns att köpa i de flesta djuraffärer.

Att klippa kattens klor är kan vara besvärligt, speciellt om katten inte vill samarbeta. Ett bra sätt är att ha katten i knät och hålla fast den med ett bestämt grepp. Tryck på trampdynan precis bakom klorna för att få fram klorna. Var försiktig så att du inte klipper i den rosa pulpan som innehåller både nerver och blodkärl. De vita spetsarna består av död vävnad och här går det bra att klippa utan att det känns.  Ibland kan tålamod löna sig så att man nöjer sig med att få klippt en tass om dagen och ett tips är att passa på när katten verkar lugn och kanske sovit en stund. https://youtu.be/KYN3s4iMl94 Film klippa klor Anicura

Rengöring av öron

Kattens ytteröron kan bli smutsiga så ta för vana att kolla din katts öron med jämna mellanrum. Rengör ytteröronen med små fuktiga bomullstussar. Var försiktig så att du inte skadar kattens känsliga öron. Om din katt börjar klia sig i öronen eller skaka på huvuden kan katten ha fått en öroninfektion. Kontakta en veterinär! 

Vaccin

Se efter kattens vaccinationer, du skall vaccinera katten mot kattpest och kattsnuva en gång per år. Din kattunge har fått ett grundskydd som täcker kattens första levnadsår. Kontakta din veterinär för mer information ! 

Avmaskning

Avmaskningsmedel finns receptfritt på Apotek. Din kattunge är nyligen avmaskad med preparatet ”Banminth” som är skonsamt för katten. Vår rekommendation är att du upprepar proceduren om ca 3 månader hemma och sedan följer allmäna råd för innekatt. Numera finns också olika tester att beställa via nätet som tex ”kolla masken” då man anser att avmaskning av innekatter inte ska göras i onödan.

Kastrering

För en innekatt är en kastrering det mest djurvänliga alternativet om man inte planerar att avla på sin katt. De p-piller som man idag kan få på recept till sin katt är avsett för människor och inte alls bra för en katt annat än i nödfall. En okastrerad hankatt som inte får para sig blir vanligen stressad och kan börja urin-markerar hemma vilket kan vara besvärligt att få bort då doften är mycket stark. En hankatt som kastreras blir oftast lugnare och mer tillgiven.

Försäkring

Teckna en kattförsäkring det är en bra investering i din livskamrat ! Din kattunge är försäkrad mot dolda fel i tre år och kullförsäkrad i ”Moderna Försäkringar” hos oss. Eftersom du får ett gratis medlemskap i Ragdollklubben, kan du även få 10% rabatt från dem hos försäkringsbolaget Agria. 

Aktivera din katt

Kattungen som just flyttat från sin mamma och sina syskon känner sig lite ensam, så det är bra om du kan aktivera och leka med den, gosa och hålla om den så den får närhet. En kattunge kan leka hur länge som helst i en papp-kartong med hål i eller en papp-kasse utan handtag (så de inte fastnar). Garnnystan, pingisbollar, pappersbollar, -använd din kreativitet! Katter stimuleras också av att få sin kattmat på nya ställen ibland eller att hitta katt-godis på konstiga ställen! Att investera i ett klösträd är klokt då katten får utlopp för att klättra, ”vässa klorna” och ligga högt och spana! En annan kär sysselsättning är att följa husse eller matte från rum till rum, -så skapa gärna lite plats vid datorn, bredvid tv:n, matbordet eller på fönsterbrädan så den kan ”sällskapa”.             Den bästa lekkamraten till din katt är ju dock en annan katt så ska du vara borta mycket på dagarna så fundera på att skaffa den en lekkompis! 

Sömnbehov

Den lilla katten orkar inte leka långa stunder. Kattungar måste få sova mycket. Det är inte dumt att inrätta transportboxen till ”katt-hus”. Se bara till att den lilla ”dörren” inte stängs och bädda med en filt och lägg in några katt-godisar då och då som överraskning. Din katt kommer att tycka om sin transport-bur vilket kan vara smart den dagen den ska till veterinären eller utställningen och katten måste förvaras den.  
Äldre katter väljer gärna liggplatser med utsikt över rummet. Använd din kreativitet och rensa lite på hyllor och byråer så din katt kan välja lite olika platser.

Omsorg och kärlek

En katt behöver omsorg och kärlek. Katter är självständiga djur, men behöver ändå mycket uppmärksamhet och sällskap. De trivs i närheten av oss människor och tycker om rutiner. Ska du åka bort så måste du ordna med en kattvakt som kan vara några timmar hos katten dagligen så den får mat, vatten och omvårdnad och inte känner sig övergiven. Ska du vara borta i flera dagar finns det många bra kattpensionat, hör dig för med din uppfödare eller din kattklubb om det finns någon de kan rekommendera.

Om katten blir sjuk

Ha för vana att känna din katt på nosen, borsta dess päls och kika i öron och mun då och då. Blir katten hängig, nosen torr och varm, den inte vill äta och blinkhinnan kryper fram så är troligtvis katten sjuk. Försök då ta tempen på katten så du har riktlinjer innan du ringer veterinären om katten har feber eller inte. En katt har i vanliga fall kring 38-38,5 i temperatur. Har den uppemot 40 grader måste du omedelbart uppsöka sjukhus. För att katten inte ska bli uttorkad kan du ge den vätskeersättning, -en katt bör få i sig ca 1-2 dl vatten per dag så hjälp den med detta. Vill katten inte dricka själv kan du köpa milliliter-sprutor på apoteket och spruta in några ml i taget, försiktigt, i mungipan på katten. Det finns vätskeersättning att köpa på apoteket annars kan du göra en egen på 0,5 dl kokt vatten, 1 msk dexstropur, ett kryddmått salt. I bästa fall brukar katten tillfälligt piggna på när den fått lite vätskeersättning så att den vill äta litegrann. Royal Canin har en ”Recovery”-mousse på burk som du kan blanda med vätskeersättningen, -katten kanske orkar lapa i sig lite blöt föda som är full av viktig näring vilket kan vara till hjälp för katten att återhämta sig. Men resonera alltid med din veterinär vad som är lämpligt tex om den får penicillin och hur den ska tas ihop med mat.

Pälsvård

En frisk katt sköter sin päls genom att slicka och putsa sig. Katten sväljer det lösa håret och ibland kan detta katthåret samlas till en hårboll i magen. Vissa katter, speciellt långhåriga, kan ha problem med hårbollar som fastnar i matsmältningsorganen. Andra katter får inga problem med detta, utan spyr helt enkelt upp hårbollarna. Ett bra och enkelt laxermedel är att sätta en klick vaselin eller lite olja på kattens tassar. När den sedan slickar sig får den i sig vaselinet/oljan och detta hjälper katten att bli av med hårbollarna ”den naturliga vägen”. Det finns också katt-godis, katt-malt, och viss blötmat som hjälper katten att smälta hårbollarna. Kattgräs kan passa en del katter som behöver hjälp att få ur sig hårbollarna. Om du kammar och borstar din katt regelbundet undviker du att den får i sig så mycket löst katthår. Dessutom hamnar inte så mycket hår på möbler och dina kläder. Det finns olika typer av borstar och kammar som är specialanpassade för katter i djuraffärer och varuhus.

Checklista för kattköpare

 • Helfoder av hög kvalite för kattungar (Royal Canin Kitten), torrfoder och blötfoder
 • Mat och vattenskålar. Eventuellt en liten vattenfontän om den föredrar det.
 • Kattgräs alt. Tillskott av Maltpasta (finns på tub) för hjälp att bryta ner hårbollar
 • Kattdyna eller katt-iglo/krypin
 • Många leksaker; möss, bollar, katt-spö, prasslande lektunnel.
 • Sele eller halsband. Ev koppel.
 • Kam och borste. Klosax
 • Ögon och öronrengöringsvätska för djur
 • Schampo
 • Tandborste och ev tandkräm
 • Transportbur
 • Klösträd
 • Kattlåda och spade
 • Kattsand
 • Enzymatiskt rengöringsmedel om olyckan är framme

Medicinskåpet

 • Avmaskningsmedel Banminth
 • Sårtvätt
 • Förband
 • Medicin mot magproblem ex Prokolin mot diarré
 • Fästingborttagare
 • Parafinolja och Maltpasta
 • Milliliter och cl sprutor
 • Vätskersättning/Recovery mousse