15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 0 4000 1 0 horizontal https://hasseltassens.se 300 4000 -

PÄLSVÅRD för Amerikansk cockerspaniel

Innan man köper en amerikansk cockerspaniel måste man vara medveten om att den kräver regelbunden pälsvård. Man kan ta det för vana att borsta hunden en liten stund varannan dag, kanske medan man ser på Tv, kamma ut tovor som brukar gömma sig under magen och bakom benen. Amerikanaren bör klippas minst fyra (4) gånger om året och man kan välja mellan att ha sin hund nedklippt/sportklippt, vilket många gånger är ett bekvämare alternativ, eller i full päls. Hör med oss om du vill ha tips på duktiga hundtrimmare!

Det är bra om hunden redan som valp vänjer sig vid att bli klippt, badad och fönad! Det bästa är om man vänjer valpen att stå på ett bord för att bli borstad, klippt eller trimmad, då det ger dig en bra ”arbetshöjd” samtidigt som det ”indikerar” för valpen/hunden vad det är frågan om!

Det finns hopfällbara höj -och sänkbara trimbord till bra priser på nätet. Vill man ha sin hund ”full päls” får man räkna med att lägga ner en hel del tid på den vuxna amerikanaren för att hålla den presentabel. För lämpliga schampoo/inpackningar/balsam samt borstar, kammar och trimningsmaskiner kan vi ge råd och tips. I perioder samlar Amrisen på sig mycket underull, vilket man regelbundet kammar ur med en särskild ullkam.

VIKTIGT; precis som hos andra hundraser med långa öron får man se upp med smuts som kan ge öroninfektioner. För att underlätta skötseln av öronen och att luft kan komma emellan huvudet och öronlappen trimmas pälsen kort under och över örat samt runt hörselgången. Det är också viktigt att pälsen kring munnen är kort så att det inte ligger kvar matrester.

Att trimma en Amerikansk Cockerspaniel

Här nedan finns en förenklad variant av hur du trimmar och klipper din hund där vi lånat information från ACC hemsida! Du kan också titta på ACC hemsida om du vill ha mer noggrann beskrivning samt bilder att titta på som stöd och hjälp. Alternativt kan du kika på olika instruktionsfilmer på youtube som underlag för att träna sig på att klippa. Ta god tid på dig och klipp din hund i omgångar så det inte blir för ”långrandigt” för din hund eller dig själv! Pyssla hellre korta stunder då och då än att du ger upp eller slarvar! Vi tränar fortfarande på att klippa, -man blir kanske aldrig riktigt fullärd. Vi har också tips på professionella trimmare för Amris!

EN BRA START: Är att borsta och kamma ut tovor och sedan tvätta hunden grundligt med schampoo och balsam. Det finns bättre och sämre märken så kontakta oss om du vill ha tips på ”bättre”. Emellanåt kan det löna sig att ge en amris en lite dyrare inpackning. Dels för att pälsen blir blank och fin men också för att det blir lättare att hålla tovor borta! Efter badet torkar du pälsen med några handdukar och sedan kammar/borstar du ut den för att sedan föna den torr. Föna pälsen ”nedåt” samtidigt som du borstar och kammar. Är pälsen ren förstör du inga saxar eller trimverktyg.

En van utställare klipper och trimmar sin hund så den följer rasstandarden och framhäver hundens finaste sidor, så pass på att öva medan hunden är liten så blir även den van vid ljudet av maskinen och att bli hanterad på olika sätt.

DAGS FÖR TRIMNING!

Redskapen som behövs är:

  • Klippmaskin av typ Oster (USA) med tillhörande skär nr 10 och 15 för Ostern
  • Saxar, en vanlig rak samt en effileringssax (urtunningssax).
  • Ullkam eller ullkniv.
  • Karda och långtandad kam.

Först HUVUDET
Använd klippmaskinen med skär 10/1mm och i vissa fall skär 15/0,5mm där håret ska vara extra kort.

ÖRONEN
Klipp först öronen mothårs, ca 1/3 av själva öronlappen klipps nära och rent, både insidan och utsidan. Finputsa öronens framkant med den vanliga raka saxen. Hur långt ner man klipper på öronlappen beror lite på vilken öronansättning hunden har. Om hunden har hög ansättning kan man med fördel klippa lite mer än 1/3 på öronlappen. Detta gör att öronansättning ser lite lägre ut.

KINDERNA
Klipp därefter kinderna. Håll upp örat snett bakåt. Börja vid örat och gå framåt i en tänkt linje från ögonvrån till mungipan.

NOSRYGGEN
Klipps mothårs så kort som möjligt.

STOPET
”Rensa ut” stopet och forma till ett upp och nervänt V, från hörnet av ögat till mitten av stopet.

LÄPPARNA
Läpparna klipps försiktigt med maskin medhårs, vänd utåt nedåt. Längden av päls som lämnas kvar beror på hur mycket läpp hunden har. Har den ett tunnt nosparti, lämna kvar lite mer päls för att fylla ut läpparna.

Lämna aldrig kvar så mycket att det ser ut som en rotborste, för då påkallar det snarare uppmärksamhet än döljer bristen – det tunna nospartiet!

Längst fram på nosen, där läpparna möts, klipper man mycket kort underifrån-uppåt med maskinen. Putsa med vanlig sax efteråt längs läppkanterna.

ÖGONEN
Ögonfransarna skall vara kortklippta.
Om hunden har något ljusare ögon, lämna kvar något längre frasar, för att få ögat att verka mörkare. Dock ej aldrig mer än 0,5cm.

HALSEN
Klipp framsidan av halsen och underkäken mothårs med maskinen. Börja strax ovanför ”bröstbensknappen” och gå uppåt i en trekant mot öronen. Var noga med att klippa ”spanielmunvecken” mycket kort. -Drag upp överläppen och stick in ett finger i mungipan och drag mot örat. På så sätt slätas vecken ut på underkäken och det är enklare att klippa kort med både maskin och sax. Just på detta ställe samlas det gärna mat och saliv i pälsen, och detta bildar en idealisk grogrund för bakterier och svampinfektioner, vilka luktar mycket illa. Håll pälsen kort och torr här genom att trimma väl, så gör du obehaget mindre både för dig själv såväl som hunden.

SKALLEN
Klipp även bakskallen medhårs med maskinen, i en tänkt linje från framkanten på öronen – bakåt till nackknölen. Längden på pälsen som lämnas kvar uppe på huvudet varierar med skallens välvning. Lämna inte för mycket, ej heller för lite. Klippningen ska forma en lagom, vacker välvning av skallen.

LUGGEN
Luggen klipps aldrig med maskin. Plocka först med fingrarna ur de längsta stråna av själva luggen. Använd sedan effileringssaxen och tunna ur luggen medhårs samt underifrån, och gör kanten mellan den långa pälsen uppe på skallen och det maskinklippta så omärklig som möjligt. Inga skarpa kanter får märkas. Klipp lite i taget och borsta ofta med kardan.

HALSEN – SKULDRORNA från sidan
Den svåraste delen av trimningen är hals och skuldrorna. Börja med att ha hunden stående framför dig med huvudet mot dig.
Drag fram öronen mot nosen och håll tag med ena handen under hundens haka, klipp med den andra.

Klipp med maskinen medhårs från örat och snett nedåt. Klipp ej för långt på skuldran med maskinen, det är bättre att jobba med effilerings saxen här för att få en snygg och jämn övergång. Lämna dock inte för mycket hår kvar på skuldran när du effilerar, för då kan den se grov ut. Nacken och nedåt manken effileras mycket försiktigt medhårs. Amrisen ska ha en mjuk topline. Tag ej för hårt uppe på nacken, det skall vara en vacker böj på nacken.

RYGGEN
Amrisarnas rygghår varierar mycket. Den idealiska ryggpälsen är rak och slät med en fin lyster. Klipp ALDRIG ryggen med maskin! Använd först en ullkam eller ullkniv medhårs och försök att få bort så mycket död ull som möjligt. Plocka sedan alla långa lösa hårstrån med fingrarna.
Effilera sedan, om det behövs, underifrån för att få bort resterande vågor.

KORSET – SVANSEN
Bakdelen effileras slät medhårs och underifrån. Trimma lite hårdare just på korset och länden, men var försiktig med svansansättningen. Det får inte bli ett hål framför svansansättningen, lämna istället lite mer päls just där, så omärkligt som möjligt. Forma svansen, men ta ej med för mycket så att svansen ser tunn ut. Tunna ut pälsen runt analöppningen, inga tofsar får sticka ut.

TASSARNA
Klippningen av amrisens tassar är mycket viktig. Tassar som är för hårt klippta eller inte är klippta nog, kan förstöra hela intrycket av hunden. Kortklippta tassar gör att det ser ut som om den står på tå, för stora tassar gör att hunden ser plattfotad ut.

Var noga med att klippa klorna ofta på din hund, då detta underlättar betydligt när man ska forma snygga tassar. När du formar tassen rund, kamma ofta, ofta. Det får inte finnas den minsta lilla tova på tassarna. Givetvis så skall tassarna vara helt rena när man klipper dom. Börja med att klippa runt mellan trampdynorna, dock ej för djupt ner emellan dom.

Ställ sedan hunden på bordet och studera tassarna. Lyft upp framdelen av hunden och släpp ner. Tåar den ut eller in, eller rakt fram? Gör likadant med bakbenen. Pekar tassen utåt, klipp närmare på utsidan och lämna mer på insidan, och tvärt om om den tåar inåt. Om din hund varken tåar in eller ut, klipp tassen först i en fyrkant, dock aldrig så kort att klorna syns. Runda sedan av hörnen. Baksidan av foten klipps upp något. Pälsen skall bilda en snygg förlängning av bakbensvinklarna.

En välskött hund mår så mycket bättre och som hundägare känner man sig såklart väldigt stolt över: EN SNYGGT TRIMMAD AMERIKANSK COCKER SPANIEL!