15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 0 4000 1 0 horizontal https://hasseltassens.se 300 4000 -

Pälsvård för din Ragdoll

Till din Ragdoll behöver du en mirakelkam, en särskild borste och en klo-sax.

Se till att ha vanor för att borsta och kamma din katt regelbundet så har du per automatik en katt som tycker om att bli ompysslad och en katt med en päls i god kondition. Om du badar katten redan som liten blir den kanske mer van med tiden. Ska du inte ställa ut räcker det kanske att du badar din katt 4 – 5 gånger per år men det bestämmer var och en.

Hitta former för bad som katten känner sig trygg med och som är bekväma för dig. Viktigt är att vattnet är något varmare än det du själv duschar i då katten blir lugn av det. Balja med handduk i botten och möjligheter för ”katten att stå upp med tassarna på kanten” kan vara en variant som hjälper katten att känna att den har kontroll över situationen. Använd duschslang utan munstycke om katten är rädd för höga ljud. Är ni två som hjälps åt kan det vara lättare de första gångerna att bada katten innan den blir mer van. Prata lugnande med katten hela tiden och se till att den en riktig god måltid efter proceduren så den får sin ”belöning” och att den sedan får mysa i lugn och ro.

Går det inte att föna katten torr så ge den tid att bli ordentligt torkad/kammad i omgångar med handduk så den inte blir kall. Fördelen med att föna katten torr är också att den inte behöver ”tvätta sig” torr och kanske riskera få upp ”hårbollar”, -men detta kan säkert vara olika från katt till katt. 

Är det ett utställningsbad se till att pröva några gånger innan det är dags att ställa ut så du ser hur resultatet blir på just din katt. Några dagar innan utställningen är det bra att vara klar med badet då den nytvättade pälsen behöver lite tid för att ”sätta sig/fluffa till sig”.

Till ett vanligt bad av katt räcker schampoo och conditioner och vi hjälper dig med val av produkter!

 1. Klipp klor!
 2. Borsta ut tovor, kamma igenom pälsen i förväg.
 3. INPACKNING: Sätt i torr päls. Låt katten sitta insvept i handduk med preparatet alt i kattbur ca 20 min.
 4. Skölj ur med ett avfettningsschampo- 
 5. SCHAMPONERA 3-4 ggr med schampo lämpat för ragdoll, oftast utspädd med vatten 16:1. 
 6. Skölj snabbt mellan schamponeringarna och sista gången LÄNGE och VÄL ca 5 min tills pälsen är krispig/sträv som blöt. Tvätta noga bakom öron, glöm ej svans, ben, tassar, kinder, panna.
 7. CONDITIONER utspädd med vatten 12:1. I och ur snabbt. OBS! Ej svans och ”ryggslut” där pälsen annars lätt blir ”tung”. Skölj återigen LÄNGE och VÄL 10 min.
 8. Krama katten torr med pluto-handduk/vanlig handduk. Plutohandduken torkar mer effektivt!
 9. Föna katten torr medan du kammar med mirakelkammen eller borstar. Föna med svalaste läget. Låt katten få vara fri på golvet och lägg fönen en bit ifrån om katten är rädd i början. Ha katten i famnen medan du kammar och pratar lugnande med den. Pausa då och då men viktigt är att katten blir ordentligt torr och att pälsen blir ”genomblåst” medhårs och mothårs. Var noga med att föna så att eventuell lockighet på magen rätas ut.
 10. Borsta och kamma ut pälsen under magen så den inte lockar sig. Fluffa upp kragen och ”äppelknyckarbyxorna”. Plocka enstaka hårstrån på örontopparna så de inte ser spetsiga ut.
 11. SLUTFINISH

På utställningen kammar du igenom din katts päls med lite antistatspray fördelad på mirakelkammen. Låt det torka! Strax innan du ska upp med katten kan du beroende på kattens päls tillsätta pyttelite av någon form av glans/conditioner på kammen som ger lite volym. Ha med dig kammen i bakfickan så kanske du hinner med en sista ”puff” innan den ska upp.