15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 0 4000 1 0 horizontal https://hasseltassens.se 300 4000 -

Foder: Din valp äter nu ett torrfoder som heter……………….

Exempel på blötmat: ………………………………………

Tillskott: ……………………………..

8-14 veckors ålder: Utfodra valpen 4 ggr per dag (skulle valpen vara riktigt dålig på att äta kan man sitta ner med valpen i famnen och ge den några kulor samtidigt som man övar på mjuk hantering, -se VALPMANUAL/Hanteringsträning.

Följ inte rekommendationerna på foderpåsarna slaviskt, bättre att låta valpen äta så mycket den vill, titta på hullet, de gör inget om de är lite knubbiga.

Tyvärr är valpen bortskämd med lite ”topping” till sina måltider; någon dessertsked nötfärs elller blötmat utblandad i lite vatten tillsammans med torrfodret för att få lite omväxling på maten. Glöm inte att fortsätta att träna på ”akut-signalen”/inkallning vid måltiderna!

14-15 veckors ålder:  Dra ned till 3 ggr per dag. och vid ca 7-8 månaders ålder 2 ggr per dag. Vid 10-11 månaders ålder kan man börja ”fasa ut” ut valpfodret mot ett vuxenfoder.

Lämpligt vuxenfoder……………………………………………………………

Skulle valpen bli dålig i magen är Pro-Kolin som finns på Apoteket en utmärkt pasta som kan ges direkt i munnen eller inblandad i maten. Canicur är också något som är bra för dåliga magar och finns även det på apoteket. Tänk på att valpar fort blir uttorkade så ring alltid och rådfråga veterinär om det skulle bli kraftig diarré.

Purina Veterinary Diets – FortiFlora

Är ett veterinärstillskott som vi alltid har hemma. Det finns att köpa på såväl på Apoteket som hos veterinärer. Strö lite pulver över fodret då och då om du märker att valpen är orolig i magen under någon period. Den levande probiotiska bakterien Enterococcus faecium SF68 förbättrar tarmens funktion, stärker tarmhälsan och immunsystemet hos valpen eller den vuxna hunden. Dessutom kan mjölksyrabakterier bidra till en god mikrobiell balans i tarmen.
Mikroinkapslingen säkerställer att maximalt antal levande bakterier når mag-tarmkanalen.

Exempel på situationer som kan ge orolig mage hos valp/hund kan vara resor, vistelser på hundpensionat, när den kommer till ett nytt hem, besöker veterinären, djursjukhus eller hundfrisören. Men också i samband med att man fasar ut ett foder eller om valpen har dålig aptit. Det minskar också gaser i magen och stärker immunförsvaret.  

Du får med dig torrfoder, blötmat och kosttillskottet FortiFlora som täcker en veckas förbrukning i samband med att du hämtar din valp!

 

Avmaskning: Din valp är avmaskad vid 3, 5, 7 veckors ålder med Banminth.

Avmaska gärna en gång till vid 3 månader med tex Millbemax eller lämpligt avmaskningsmedel för valp. Veterinärer avråder att avmaska samtidigt med 12-veckors vaccinationen då det blir mycket för kroppen att ta om hand annars. Sedan kan man avmaska vid 6 månader om behov finns. Hundar kan bli resistenta mot avmaskningsmedel så veterinärer rekommenderar endast avmaskning vid behov (om parasiter finns).

Vaccination: Din valp är vaccinerad vid 8 veckors ålder, se vaccinationsintyget. Nästa vaccination skall ske vid 12 veckors ålder. Jag rekommenderar att vaccinera med DHPPI vet. Vid 1 års ålder skall nästa vaccination ske, också det med DHPPI. Sedan kan man vid 2 års ålder enbart vaccinera mot kennelhosta och vid 3 års ålder DHPPI igen.

Kloklippning: Klorna är hittills klippta var 6-7 dag. I framtiden kanske var 7-10 dag är tillräckligt, allt beror på hur valpen sliter sina klor, det kan vara helt individuellt. Läs mer under VALPMANUAL/Hanteringsträning på hemsidan. Får ni problem med kloklippningen så uppsök veterinär eller djurbutik för att få hjälp, då långa klor aldrig går att få korta igen. Pulpan växer sig lång och den går ej att klippa av! AJ!

Tänder: Valpar tappar sina mjölktänder vid ca 4 månaders ålder. Då bör man vara extra noga med att titta på tänderna och kontrollera att valpen tappar mjölktänderna och inte blir kvar när vuxentänderna växer fram. Lär valpen att borsta dem varje dag med en liten gummituta/tandkräm för hundar.

Öron: Öronen är viktiga att hålla rena på en Amris då de har lätt för att få infektioner. Kontrollera dem ofta så att det inte bildats för mycket vax och smuts. Svamp är ganska vanligt förekommande i öronen så i förebyggande syfte är det bra att regelbundet göra rent dem med något öronrengöringsmedel. Det finns många på marknaden.

Övrig skötsel: Var noga med att göra rent kring ögonen om de blir lite rinniga. Torka med fuktig bomullspad eller mjukt papper, utifrån och in mot ögonvrån. Uppstår en lättare infektion fungerar Noviform också utmärkt på hund och katt. Kontakta veterinär om det inte ger sig på någon vecka eller om besvären ökar trots egen behandling.

Tvätt: Valpens öron hamnar kanske ofta i maten varför man kan behöva tvätta dem lite då och då med en tvättlapp och lite milt valpschampo. Samma gäller området under svansen och ”kisseriet”, -använd tvättlapp vid behov eller tvätta av valpen under rinnande vatten. Var noga med att torka torrt! Sedan är det bra att bada valpen regelbundet, (ca 1 g/mån) så den blir van vid det då det är en ras som kräver särskild pälsvård. Läs mer under PÄLSVÅRD/trimning på hemsidan.

Tassar: Torka gärna torrt så att det inte är fuktigt mellan trampdynorna när ni varit ute i regn och rusk! Håll kortklippt under och kring tassar och smörj gärna med tassalva om trampdynorna verkar torra. Det finns flera olika märken på marknaden.

Det finns en Omega-3 olja som man har på maten som heter Viacutan och som är bra för päls, torra nosar och trampdynor. Den finns på apoteket eller hos veterinären. men det förekommer även många andra märken av tex laxolja på marknaden. Även vanlig barnolja är bra till mycket (utvärtes).

Pälsvård: Borsta och kamma din valp regelbundet så den blir van vid hanteringen och tycker att det är mysigt. En bra borste och kam, underullskam och en tystgående trimmer (Oyster 6) är bra att ha. Klosax, effileringssax och en trubbig sax i bra kvalitet är också bra investeringar. Läs mer under PÄLSVÅRD på hemsidan.

Motion: Viktigt såklart, med många men korta promenader även som liten. Att träna på att bli rumsren och gå i koppel kan du läsa mer om i VALPMANUALEN på hemsidan. En Amris fryser sällan men som valp är det klokt att införskaffa en liten fodrad jacka/regnskydd.

 

Stort lycka till och tveka aldrig att ringa eller maila om ni har några frågor eller funderingar. Bättre en gång för mycket är vår filosofi och vi har säkert glömt något i denna lilla skrift. Och det är även väldigt roligt för oss med foton och lite rapporter om hur det går!

Kram

Camilla och Göran

Mobil 0708185402

Mail: camilla@hasseltassens.se