15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 0 4000 1 0 horizontal https://hasseltassens.se 300 4000 -

Snabblänkar

Inlärning ska vara positiv
Det nya hemmet – Valpsäkra hemmet
Sova
Rumsrenhetsträning
Akutsignal
Den viktiga socialiseringen och miljöträningen!
Koppelträning – problem med koppel!?
Allmän skötsel – Foder
Mental stimulans och aktivering
Bitig valp – LEKLÅDA!
Leksaker
Att avleda-passivitet
Sitt, ligg, stanna och att hälsa fint!
Belöning och kontakt
Lära sitt namn och komma på inkallning
Ensamhetsträning
Hanteringsträning
Hundmöten och att hälsa fint!
Problembeteenden (skällanden, hoppanden)
Hund i bil

 

 

 

Inlärning ska vara positiv

När man tränar inlärning med sin valp/hund är det viktigt att den alltid är positiv och rolig. Parallellt med inlärningen är det viktigt med fysisk och mental aktivering och att ge hunden uppgifter som gör att den känner sig viktig. Konceptet medför att kontakten mellan hund och ägare hålls vid liv på ett sunt sätt som hjälper hunden att utvecklas i rätt riktning.

 

Här kommer några samlade råd från våra erfarenheter och kunskaper om hur vi tror man bäst lyckas med att forma sin hund till en vän av familjen, -med konsekvens, vänlighet och mycket kärlek!

När du får hem din valp till dig gäller det att vara lyhörd för vad den redan kan spontant och att sätta uppmuntrande ord på det. Belöna spontana beteenden och nonchalera fel!  Valpen lär sig mycket snabbare på beröm än om du skäller och bannar på felaktiga beteenden. Försök ”ligga steget” före din hund och ge den beröm när du ser att den gör bra saker. Detta är nyckeln an man säga för en bra kontakt mellan dig och din hund, -ett förtroendekapital som kan behövas i all form av inlärning framöver!

 

Beröm

Du kan berömma valpen med kel, gobitar och med ljus och glad röst. Viktigt är att det sker i EXAKT rätt stund när valpen gör något du vill att den ska lära sig. Beröm valpen på ett glatt och uppmuntrande sätt; ”duktig, sitta, duktig!” om den exempelvis sitter fint. Visa alltid glädje när valpen söker upp dig och passa på att träna när valpen verkar motiverad och söker kontakt med dig. Valpen kommer då att söka mycket kontakt och tycka att det är roligt att samarbeta och lära sig nya saker. Försök att hitta på någon rolig aktivering varannan gång din valp söker upp dig, varannan ger du massor av beröm! Träna bara korta stunder! När valpen är lugn visar du också uppskattning med kel och gos så att den vet att det även händer positiva saker när den är lugn. Men, om valpen busar, är stökig eller liknande så nonchalerar du den istället. Då lär sig valpen, att den inte får någon uppmärksamhet av ett dåligt beteende.

 

Bästa förutsättningar för träning är först i hemmet, där det är lugnt och valpen kan koncentrera sig. Du kan börja redan när valpen är 8 veckor och försök ha tålamod, valpen behöver repetera många gånger innan den lär sig. Valpen behöver såklart också gränser, -säg ”Nej” när det behövs, och i exakt rätt tid, och ge beröm när den gör rätt. Spara på ordet NEJ, -akta dig för att bli tjatig!

 

Det nya hemmet – Valpsäkra hemmet

Valpen har haft all sin trygghet i världen hos sin mamma och sina syskon hos oss. När du åker hem med din valp så håll om den tryggt i ditt knä. Från oss får du med dig en filt med doft från ”familjen”. Använd säkerhetsbälte och ha en handduk och plastpåse med dig ifall valpen blir illamående.

När valpen kommer in i det nya hemmet så låt valpen gå runt och nosa i lugn och ro. Kanske vill den bita i saker, -men vänta med ditt ”NEJ!” så ger du den något som den får bita i. Avled valpen! Inte förrän valpen har varit hos dig i mer än en månad kan du börja använda ordet ”nej!”. Använd första tiden med att skapa kontakt och ge valpen kärlek samt känslan av trygghet.

När några veckor passerat är det dags att börja använda ordet nej, -och då bestämt och med mörkare röst. Försök att varannan gång nonchalera felbeteenden så att det inte blir för många och ”tjatiga” nej.

 

Du kan öva genom att släppa en liten godisbit på golvet, -bromsa och säg NEJ i exakt den stund valpen vill ta biten. När den förstått att den ska vänta lugnt tills du sagt ”varsågod” och visat med handen att valpen nu får ta godisbiten, ger du massor av BERÖM! När valpen kan detta kan du snart träna på den viktiga ”ögonkontakten”, -när valpen tittar på dig säger du VARSÅGOD på ett glatt sätt. Växla sedan med att göra om övningen men att locka med dig valpen en bit bort och ge den beröm när den följer dig.Fortsätt att träna på detta sätt tills valpen klarar de båda olika momenten; ”varsågod” eller ”följ mig”!

 

Här finns en liten film från Agria om hur du valpsäkrar ditt hem innan du får hem valpen:

https://youtu.be/d7d4DWUV69w   Film om att valpsäkra hemmet från Agria

 

Sova

Låt valpen få ha sin sovplats intill husse eller mattes säng på golvet. Klappa om hunden och låt handen ligga kvar nära valpen så den känner sig lugn och trygg på natten. Hundar är flockdjur och vill sova nära. Säg till hunden på kvällen ”nu ska vi sova” i en snäll och sövande ton varje kväll så lär sig snart valpen vad som gäller när det är dags för ”kvällen”. Valpar behöver sova mycket så se till att den får vara ifred då.

 

Rumsrenhetsträning

Ta för vana att ta ut valpen då den ätit eller sovit eller lekt för att ”kissa”. Att skapa vanor hjälper valpen att bli rumsren. Välj en plats ute som du återkommer till varje dag så att det blir en ”trygg” plats som valpen känner igen. När den kissar berömmer du glatt och med ljus röst; ”duktig! kissa!” och upprepa detta VARJE gång valpen kissar så lär sig valpen snart att kissa när du sedan säger orden. Gör samma sak när valpen bajsat. Låt gärna en ”klutt” ligga kvar så blir det lättare för valpen att komma ihåg vad den ska göra nästa gång den kommer till sin ”kiss-o bajs-ruta”!

 

Är det mitt i vintern/mitt i natten eller om du bor några trappor upp kan du säkra hemmet med att välja en plats nära ytterdörren/balkongen och lägga dit en tidningshörna eller en puppy pad. Men har du möjlighet så hoppa över det steget helt och satsa på ”täta promenader”, -gärna så sent som möjligt på kvällen och så tidigt som möjligt på morgonen så hjälper du valpen att bli rumsren fortare.
Är du uppmärksam kan du se om valpen är nödig. Då börjar de gå runt och leta efter en undanskymd plats. Är valpen bajsnödig ser man att det putar i bak också. Var också lyhörd för om valpen piper!

Gör de ifrån sig där de ska, alltså ute eller på tidningen/padsen, så ger man beröm och godis direkt när valpen är klar. Väntar du för länge kopplar valpen inte ihop att den kissat med berömmet. Så gör dig beredd med godisbiten så att du snabbt kan ge det så fort valpen är färdig.

När vi har kört med pads har vi tagit bort valphagen och istället flyttat ut padsen till trapphuset för att det är ”på vägen” till dörren ut till tomten. Nästa steg, när de är gamla nog att gå i trappor, blir att lägga padsen nedanför trappan nära ytterdörren. Så lägg padsen på ett sånt sätt att ni successivt jobbar er mot ytterdörren.

Misslyckas valpen säger du bara lugnt ”nej” och lyfter bort valpen till tidningen/padsen. Undvik brysk ton då det kan förvirra valpen med att bli rumsren. Ett lugnt och bestämt ”nej” ihop med en förflyttning till padsen/tidningen räcker. Kommer det några droppar kiss på padsen då så beröm hjärtligt med godis, klappar och pussar. Budskapet du ska förmedla ska vara tydlig för valpen: Kissar jag ute/på tidningen/padsen blir min människa så glad och jag får godis och allt känns så kul!

Händer olyckan när du inte ser, så är det bara att bita ihop och städa bort det. Valpen lär sig absolut ingenting om du ”nekar” den i det här läget. Finns inte en chans att den fattar att du är upprörd för att den gjort fel på nåt sätt hur mycket du än visar valpen pölen/högen du hittat. Vad du istället lär valpen är att du blir arg av pölar/högar, punkt slut. Har inget med själva valpens tidigare handling (att den bajsade bakom soffan) att göra. En hund förstår inte handling och verkan som vi gör. Du kan inte visa på konsekvensen av hundens handlande om du inte gör det när det händer. Går du i taket varje gång valpen misslyckas kan den bli nervös och i själva verket börja kissa ännu mer inne…

Så… städa upp och torka upp med vanligt rengöringsmedel. Du vill få bort lukten så inte valpen tänker att ”det här är mitt toa-ställe”. Men gör inte rent med något som luktar allt för starkt, för det kan istället locka dit valpen att gå på toa där.

Händer det allt oftare olyckor inomhus kanske du behöver vara mer uppmärksam eller ta ut valpen mer frekvent. Ha koll på klockan så att det inte går för lång tid emellan. Stanna ute lite längre så att valpen verkligen får tömma blåsa/tarm ordentligt. Valpar bajsar de lika ofta som de kissar. Alltså stup i kvarten. Så man får inte vara för snabb att gå in.

Och kom ihåg, att det tar mellan 3 månader till ett halvår för en hund att mogna fysiskt innan hunden har full kontroll över blåsa och tarm. I samband med könsmognaden säger dessutom instinkten till dom att markera, alltså att kissa en liten skvätt för andra hundar att läsa information ifrån när de nosar på kisset sen. Här kan det vara på sin plats med tätare och kortare promenader så det inte blir några olyckor inne igen.

Men, ha tålamod, och få inte panik om valpen när du anser den vara rumsren helt plötsligt kissar inne när det är snöstorm ute, eller för att den blir skrämd av något, eller ”superglad!” -Det går över!

Akutsignal

Passa på att träna in en akut-signal redan när valpen är liten och som den lyssnar till. En signal som finns kvar även när valpen är vuxen. Vi visslar en signal precis innan vi serverar mat till våra valpar och det ljudet har vi tränat i andra stunder för att locka på valparna. Viktigt är att man ger valpen något den älskar då den hört ljudet, mat eller bollar, -en belöning helt enkelt. Du kan träna med en visselpipa eller den vissel-trudelutt vi tränat, -viktigt är att den fungerar som en akutsignal när du verkligen behöver att hunden lyssnar på dig! Innan valpen börjat äta säger du ”varsågod!” och vissla igen när valpen börjat äta. Låt den sedan äta ostört. Är valpen INTE matglad får du träna på annat sätt, vissla en gång, rulla en boll/en köttbulle etc. Träna i ett par månader på detta så du ser att valpen lär sig detta. Börja hemma och avancera dig sedan ut i olika miljöer. Använd inte akutsignalen i onödan utan BARA när den verkligen behövs och glöm INTE belöningen ”ni bestämt”, -köttbullen, bollen eller matskålen!

 

Den viktiga socialiseringen och miljöträningen!

Valpens sociala inlärningsförmåga är på topp runt ungefär vid 6-12 veckors ålder. Hjärnan är i mycket snabb utveckling och upplevelser blir bestående minnesbilder. Valparna är positiva, nyfikna och börjar leka. Nu är positiv kontakt med andra hundar och människor mycket viktig. Under denna period läggs grunden till hur valpen, och senare den vuxna hunden, kommer att umgås och fungera socialt med människor, hundar och djur. Om socialiseringen är otillräcklig eller görs på fel sätt kan det leda till att hunden senare i livet utvecklar rädslor gentemot till exempel människor eller andra hundar.

Miljöträning

Betyder att låta valpen exponeras av olika miljöer, underlag, synintryck och lukter. Om miljöträningen uteblir, är otillräcklig eller görs felaktigt kan det leda till att hunden senare i livet utvecklar rädslor eller lätt blir stressad i nya miljöer.

Varför är det viktigt med miljöträning och socialisering? När du hämtar din valp får du med dig en enklare valptest som kan visa på vilka områden den kan behöva stöd för att utvecklas på ett bra sätt. Kanske har vi sett att just din valp är lite ängslig eller är väldigt försiktig med att ta kontakt med ”nya människor/leksaker”. Det är superviktigt att träna valpen att våga vara i olika miljöer och känna sig trygg med nya människor. Detta för att eliminera riskerna för att den som vuxen senare ska bli rädd/stressad/aggressiv mm när den är osäker. Börja därför träna din valp så fort den har funnit sig tillrätta i sitt nya hem. En del valpar kan vara väldigt blyga. MEN – du får absolut inte tycka synd om valpen och ömka den för då kommer den troligtvis bli ännu mer rädd. Utan du ska som flockledare vara trygg och stödjande för valpen. Du ska tydligt visa för valpen att den inte behöver vara rädd och finnas med som ett tryggt stöd i nya situationer.

Socialt – andra hundar (och djur)
Förr fick man rådet att vänta med att låta valpen träffa andra hundar tills den hade fått alla vaccinationer, men då riskerar man att missa den värdefulla socialiseringsperioden, som är så kort. Numera är många beredda att ta den lilla risken, om de känner den andra hunden väl och vet att den är frisk och vaccinerad. Hitta några vuxna, friska, lugna, kloka och snälla hundar bland vänner och bekanta och låt dem hjälpa till att uppfostra och socialisera din valp.

 

Valpen behöver INTE hälsa på alla hundar den möter. Låt INTE din valp få hälsa på en främmande hund som du inte känner och/eller som inte verkar vänlig, det kan göra mer skada än man tror och sedan ta lång tid att bygga upp tryggheten i valpen igen.

Detsamma gäller ju snälla katter, och andra husdjur. Lämna inte valpen själv med andra djur utan håll uppsikt! Det finns faktiskt många djur att socialisera den med. Tex ankorna i parken, hästar, kor, får mm. Valpen behöver inte alltid fram och hälsa på alla djur utan det viktigaste är att den lär sig att ta det lugnt med andra djur. Tex ska ni hälsa på hästar i en hästhage så sitt några meter ifrån och titta på hästarna samtidigt som du berömmer valpen med godis tex om den håller sig lugn, -det gick ju ”BRA!”

Socialt – människor
Valpen behöver även träffa olika sorters människor, allt från barn till gamla. Men låt den träffa lugna människor, speciellt lugna barn. Sedan är det så här att man aldrig bör tvinga en valp att hälsa, vissa kanske är totalt ointresserade av människor. Lär den bara att respektera alla människor och aldrig utveckla aggressivitet och det räcker nog bara genom att den är med dig när du själv pratar med någon. Valpen behöver inte tvunget bli klappad och gosad med.

Miljö – platser
Försök se till så att valpen får uppleva massa olika platser och miljöer under lugna former. Prova att åka buss, åka bil, besök parker och gå på promenader i skogen. Lek med bollar på en större gräsmatta, hoppa upp på en liten pall, träna balans och upptäck olika terränger. Besök en hundvänlig strand och lek i vatten! Låt valpen upptäcka så många olika saker som möjligt. Börja med korta stunder och utöka sen tiden allteftersom valpen känner sig trygg i den nya miljön.

Miljö – underlag
Tänk också på att olika platser har olika underlag, såsom asfalt, grusvägar, kullersten, galler, blanka golv mm. Det kan vara obehagligt för valpen med vissa underlag, kanske halt och svårt att gå på, så träna mycket på även detta. Träna på att åka tunnelbana och buss, -håll utkik bara så du sitter på rätt tunnelbanevagn eller den bakre sektionen av bussen, där hundar är välkomna! Vakta din hund i hissar och rulltrappor så inga olyckor sker. I rulltrappan bär du valpen/hunden och i hissen tränar vi ”sitta fint” under noggrann uppsikt så inget koppel fastnar eller tassar kläms! Kanske måste du även bära valpen/hunden på perrongen, -det är inte alltid att människor uppfattar hunden så ta hellre det säkra före det osäkra!

Gå på utflykt!
Ta med egen fika till dig, och nåt gott till valpen som tex grisöra, märgben eller annat tugg-ben och gör en liten utflykt i samband med promenaden. Gör det till en aktivitet där miljöträning och socialträning kommer naturligt genom platsen du väljer att fika på. I den lugna stunden får du med en passivitetsträning då valpen stannar på plats och betraktar världen runtomkring. Medan valpen får något gott till och ni har en mysig stund tillsammans så stärker du bandet och gemenskapen till din valp. Du kan börja med att fika hemma på tomten eller i parken. Sedan gör ni olika utflykter med allt mer liv och rörelse omkring, till bryggan, med bussen, hem till kompisen och sedan promenaden hem genom parken där man träffar en liten hund man kanske hälsar på och leker med en liten stund! Ta ett steg i taget, -tänk på att träningen kan vara nog så tröttande för en liten valp!

Koppelträning – problem med koppel!?

Okej, förutom halsband och koppel, behöver du lite godis och mycket tålamod. Det här tar lite tid. Men det är lugnt för ni har tid. När du lär valpen att gå i slakt koppel måste man vara super-konsekvent, -slarva inte nu för då kommer hunden alltid att ”dra” som vuxen. Lägg mer krut på denna övning än att exemplvis fundera på ”motionen”, -valpar är ändå alldeles för unga för att motioneras eller gå några långa promenader. Valparna är fortfarande mycket små med växande skelett, leder och muskler. De behöver ännu bäras upp och nerför trappor och lyftas upp och ner ur soffan osv, för att inte skada leder. Så ni har tid som sagt. Men hur gör man nu då?

1. Vänj valpen vid halsbandet.
Låt kopplet ligga framme och låt valpen nosa på det så blir de kanske inte lika roliga att bita i sedan. Valpen kan sedan ha halsbandet på ha på inomhus, det är något de även tränat på hemma hos oss. Om valpen sedan ändå verkar vilja bita i kopplet ta med en leksak, trasa eller vante valpen kan bära på istället.

2. Vänj valpen vid att sätta av och på kopplet.
Säg ”koppel PÅ”, och ”koppel AV” när du sätter av och på kopplet. Ge godis när du sätter av och på. Detta kan du göra även inomhus, då och då.

 

  1. Vänj valpen vid själva kopplet.
    Använd ett koppel som inte är tungt, utan ett lätt tygkoppel för valpar eller katter. Låt valpen gå på upptäcktsfärd, kanske leta utplacerade korvbitar, i ett par minuter med kopplet släpandes efter sig. Kan göras både inne och ute när ni är på en säker plats.4. Vänj valpen vid att gå med kopplet.
    Detta kan övas både ute och inne. Du och valpen ska bara röra er framåt om kopplet är slakt. Du ska inte dra i kopplet, och valpen ska inte dra i kopplet. Drar valpen i kopplet stannar du. Så fort kopplet är slakt går du. Ja, jag vet, man kan bli vansinnig på att stanna efter varje steg, och folk stirrar väl på en och tror att man är knäpp. (Därför kan det va bra att träna inne eller på tomten). Men det lönar sig! Är du konsekvent med detta får du en hund som inte drar i kopplet när den är vuxen. Var noga, för det är små marginaler. Gå EXAKT i den sekund som kopplet slaknar.
    Var redo med godis för att belöna valpen när den går i slakt koppel. Om valpen spontant går vid din vänstra sida så BERÖM och sätt ord på det du berömmer; ”sidan”! eller ”gå fint!” om så bara det sker ens under några sekunder. Se till att alla i familjen ”tränar” på samma sätt med slakt koppel/stanna om valpen drar. Låt ALDRIG hunden ”dra” sig fram i kopplet till en människa, annan hund, kissfläck eller vad de än kan vara som valpen tycker är roligt. Får den göra det en eller två gånger kommer den att ”fortsätta dra”; spänt koppel leder ju till något roligt!”.

Vill valpen inte gå kan du stanna och vänta. Titta bort eller nonchalera det hela i väntan på att valpen själv går. Ge INTE godis i denna situation, -valpen kan tolka det som att den får en belöning då den sitter still.

Många valpar tycker det känns obehagligt att gå bort från hemmet och går bättre i kopplet när de har hemmet inom synhåll och går i riktning mot det. Det är en naturlig instinkt eftersom de egentligen är för små att gå långt från lyan. Märker du av detta med din valp så jobba med denna instinkt istället för mot den. Bär valpen till toastället (som inte bör vara mer än några minuter bort), och låt valpen skrutta runt där med kopplet i släp.

Koppelträna sen på vägen tillbaka. Eller gå helt enkelt i början enbart med hemmet inom synhåll utan att gå rakt bort från hemmet. Jobba dig sedan successivt längre hemifrån. Det kommer släppa när valpen blir äldre, och också i och med att valpen känner dig bättre och vet att den är säker bara du är med helt enkelt. Låt inte valpen bestämma var ni ska gå, -vill valpen gå hem så gå några steg till i din riktning och vänd sedan om. Det blir då du som bestämt riktning och tagit beslutet om var ni ska gå. Man kan annars få en hund som vägrar att gå om den blir van vid att få sin vilja igenom…

Öva varje dag, men inte mer än 5-10 minuter om dagen.

 

Går valpen spontant vid din vänstra sida utan att du sagt något, passa på att belöna valpen och beröm glatt; ”sidan!” ”gå fint!” eller ”fot” när hunden gör rätt. Ge alltid belöningen på vänstra sidan, -smart knep som kan lära hunden att välja just den sidan efter ett tag! Ha alltid godiset i den vänstra fickan!

Har du bråttom – bär valpen. Ta dig tid till detta. Var själv redo mentalt.

Träna inte när du är stressad, trött och irriterad, då är det bättre att du bara bär valpen till toastället och bär tillbaks. Valpen kommer inte tycka koppelträning är trevligt om du inte tycker det är det. Det ska vara en positiv grej, så du måste ha en positiv inställning och visa valpen med hela din uppsyn att det här är roligt!

Tänk på:

Koppla inte loss valpen om du inte är på en super säker plats. Släpar kopplet efter kan du lättare stoppa valpen vid fara genom att trampa på kopplet. Mycket lättare än att försöka fånga in en skenande valp.

 

Kontrollera att halsbandet sitter rätt och inte skaver. Kan du få in två fingrar (kvinnofingrar) mellan halsen och halsbandet är det lagom.

 

Undvik i möjligaste mån att koppelträna när det är dåligt väder. Träna inne då istället.

Ömka inte valpen om den blir rädd för något på promenaden. Var oberörd och fortsätt prata glatt när bilen åker förbi. Gå fram till det läskiga lövet och visa att det var ju inte farligt alls, utan rentav kul att leka med.

 

Gå valpkurs! Då kan den som leder kursen se vilken specifik hjälp du och din valp behöver för att gå bra i koppel på promenaden. Du kan redan nu kolla upp vilka kurser som börjar efter att din valp fått sin 12 veckors-vaccination.

 

Här är en liten fil med mer tips. Lycka till! 😉 https://youtu.be/rvesjD7qu-M

 

Allmän skötsel – Foder

I samband med att du hämtar din valp får du en särskild Skötselråd och lite tips-lista, som du kan hitta under rubriken VALPAR på hemsidan. Så vill du förbereda dig mer inför detta kan kan du klicka dig vidare in på den länken. Där finns också tips på vad du behöver köpa hem hem inför den första tiden för valpen i hemmet.

 

En fullvuxen Amris behöver minst 1 timmes motion dagligen fördelat på dagliga promenader och rastningar men gärna mer, det är individuellt hur olika. Motionsstunderna stärker faktiskt också banden mellan människa och hund, så det handlar inte bara om att göra av med energi.

Ta med lite hundgodis och passa på att göra lite olika övningar i olika miljöer, lekfulla balansövningar i skogen, hoppa upp och ner på någon sten mm.

Finns det dessutom en tomt att busa runt på är det toppen! Har du plats kan du sätta upp en liten agilitybana. Aktivering i alla dess former passar en Amris, nosework tex är en särskilt väl lämpad sysselsättning och det finns kurser att gå som kan vara nog så roliga för både hund och hundägare. Ute som inne kan en kurragömma-lek kan vara nog så spännande och för att inte tala om kvällar hemma om matte lagt ut ett köttbullespår…

Foder

Torrfoder, burkmat, eller färskfoder (tex Barf), vilket är bäst?
Det absolut viktigaste att komma ihåg oavsett vilket foder man väljer är att under den korta men mycket intensiva tiden som valpen växer så är det viktigt att valpen får ett foder som är av hög kvalitet och speciellt sammansatt just för valpar. Att snåla på valpens mat kan straffa sig senare i veterinärkostnader!

Vår erfarenhet är också att hundar mår bättre om man inte ger exakt samma märke och smak på mat varje måltid. Då blir de mer matglada och mindre känsliga för foderbyten. Så det går bra att variera fodret vid de olika måltiderna bara det uppfyller ovanstående kriterier – att det är ett valpfoder och av hög kvalitet – VARJE MÅLTID.

Att få slicka tallrikar och äta en och annan matrest skadar ju inte såvida matresterna inte består av tillagade fläsk-fågel-eller fiskben. Undvik också lök, vitlök och choklad. Men att få slicka tallrikar får inte ersätta valpens måltider lika lite som belöningsgodis får göra det! Tänk också på att inte mata valpen direkt från köksbordet när ni sitter och äter om ni inte vill ha en jobbig hund som tigger. Lär din hund att den äter på sina tider och sin plats, och du på dina.

En annan sak vi lagt märke till är att en Amris har en tendens att lägga på hullet varför man bör vara på sin vakt över hundens vikt. Ge aldrig mer mat än vad som beräknas för en fullvuxen hund. Kompensera då ”hungern” med kokt morot eller broccoli, det brukar magarna tåla. Ett köttben om dagen och kanske inte alltid hundgodiset, -det går lika bra med lite knäckebröd! Är ni osäkra på om er hund är för rund eller tunn så kan ni skicka bild på hunden till oss så kan vi hjälpa er. Det finns särskilt foder om din hund tenderar att lägga på hullet, som kan vara värt att prova om det blir svårt med vikten. En överviktig hund kan få svårt med orken och tappa ”gnistan” så låt den inte få bestämma hur mycket den ska äta hur gulligt den än blinkar med sina långa ögonfransar!

Pälsvård kan du läsa mer om under fliken PÄLSVÅRD på hemsidan så vi går inte så mycket in på det just här då det är ett kapitel för sig då det gäller en Amris. Ha dock för vana att borsta hunden varje kväll och att göra det till en mysig stund för valpen att bli hanterad. Ha lite koll just på benen och att det kan bildas tovor strax intill magen som kan vara svåra att reda ut om man inte håller efter. Att bada och tvätta din valp gör du ofta då den är liten så den lär sig att det är skönt att bli ompysslad.

Kolla igenom tassar och klipp bort pälsen inunder så mycket det går med en trubbig sax. Klipp gärna runtom då det annars fastnar mycket smuts och skräp här. Tass-salva mjukar upp torra trampdyno
Klorna ska klippas varje vecka, och helst filas så att dom inte får skavsår av sina vassa klor.
Tänderna måste också skötas. Tandborstning gärna varje dag och MINST en gång i veckan, och massor med tuggben!

 

https://youtu.be/Jd6FEzxr3Q0  Film om hur man klipper klor från Anicura

Mental stimulans och aktivering

 

En Amris tycker att det är spännande att bli aktiverad, tänka och försöka förstå ett problem. Att nosa till sig saker och att lära sig balansera. Den blir tillfredställd och trött på ett bra sätt som passar rasen.

När du är ute kan du passa på att låta hunden kliva upp på olika föremål, en stubbe eller en planka eller en pall. Detta tränar kroppskontroll. Locka ed en godisbit och belöna när den lyckas utifrån sina förutsättningar. Öka svårighetsgraden och ge massor av beröm!

Göm hundmat under tex en kopp eller kasta iväg en matkula en bit bort så hunden får nosa rätt på den. Göm gobitar på olika sätt eller dra ett ”köttbullespår” runt om inomhus utmed trösklar och lister och göm så bitar som håller ”spänningen vid liv” under kvällen.

 

En Amris tycker också mycket om lydnads träning, lära sig ”cirkus-tricks” som att att spåra och lösa problem. Det här är också ett bra sätt för din hund att göra av med energi på vintern när långa promenader ute inte är lika uppskattade. Ge valpen uppgifter som gör att den måste klura lite själv, -hjärngympa är viktigt och valpen lär sig snabbt och tycker om att tänka själv.

Amrisen är en glad och intelligent ras som har lätt för att lära och som tycker att det är mycket roligt. De tycker också om agility och liknande aktiviteter, och flera är mycket duktiga på agility. Amrisen som hör till spanielsläktet och till gruppen stötande fågelhundar varför man gärna låta dom spåra och använda nosen!

Utställning och utställningsträning är också en mycket bra sysselsättning för en Amris som nästan är som skapt för det med sitt goda kynne, tålamod och uthållighet.

 

Bitig valp – LEKLÅDA!

Fredrik Steen redan har svarat så bra på denna fråga i sin Valpskola på Agrias hemsida. Han tar upp frågan i DEL 3 av Valpskolan, och här har ni den:

Fredrik Steens valpskola: Valpar som bits!
DEL 3. När en valp börjar känna sig hemma i sin nya bostad börjar den också att hitta på ”bus”. Det är fullkomligt naturligt och är egentligen inte bus, det är valpens sätt att utveckla sig och att utforska sin omgivning. Att en valp hittar på bus är mer ett friskhetstecken än något annat.

Detta busande eller utforskande för valpen handlar mycket om att använda sina käkar och tänder. Det kan innebära att dyra skor gnags sönder, att hushållspappersrullen dras ut i hela bostaden, att köksluckorna eller stolsbenen gnags sönder, att kläder som valpen kommer åt blir kampleksaker, att barnens leksaker blir hundens leksaker och mycket annat.

Dessutom är det inte alls ovanligt att familjens ben och händer blir föremål som valpen gärna vill bita i. Att valpen faktiskt biter i personer är något som oroar många hundägare. Många undrar om detta är sunt av en valp att göra, samt om detta innebär att valpen med tiden kommer att bli en hund som biter människor? Svaret på dessa två vanliga frågor blir – ja och nej!

Normalt att din valp bits
Det är sunt och naturligt att en valp gör så, din valp kommer inte att bita människor som vuxen hund. Att den bits på detta sätt kommer till och med att med största sannolikhet försvinna helt utav sig självt när valpen bytt sina tänder, utan att du egentligen måste göra något.

Valpar kommer att sluta med tiden, även om jag senare i texten ska beskriva hur du kan göra för att få valpen att sluta fortare. Däremot om din valp biter sönder saker, så tycker jag det är något du ska ta tag i så fort som möjligt. Att bita på saker är nämligen även något den vuxna hunden kan fortsätta med om man har otur.

Till att börja med anser jag att man ska iordningställa hemmet innan man tar hem en valp. Under en period så får man leva med att ha alla skor undanplockade så att valpen inte kommer åt dem. Man får vara noga med att det inte ligga saker överallt som är lättåtkomligt för valpen. Bara det att man begränsar valpens möjlighet till att gnaga och bita på saker hjälper till väsentligt.
När sedan valpen biter på ett stolsben eller på något annat, måste man tala om för valpen att detta inte är okej. Man måste helt enkelt lära valpen vad som gäller. Det är ganska enkelt men det krävs garanterat att man påminner valpen ett par gånger.

Säg nej!
Om valpen exempelvis ligger och biter på ett stolsben så går du fram till valpen med bestämda steg och tar tag i valpen där du kommer åt, var någonstans är faktiskt inte så viktigt. Samtidigt som du bestämt tar tag i valpen säger du – Nej! Med en bestämd röst. Valpen kommer då att sluta med det den gör vilket du berömmer och ger den ett alternativ att bita i.

Leklådan!

Jag tycker det är viktigt att du ger valpen ett alternativ, dels så lär sig valpen fortare, dels så behöver valpen gnaga på något på grund av kli i tänderna samt av behov att stimuleras. Vi fick tipset i en djuraffär att iordningställa en leklåda med lite olika saker som vi visste att vår hund tyckte om; några tuggringar, några bollar, ett par pipleksaker och några gamla gossedjur. När valpen var på ”det humöret” hänvisar du den till ”leklådan” -varsågod, -här får du ta vad du vill! Snart lär sig vad som är okej att bita i eller inte och det underlättar om du har ett alternativ att erbjuda, -en LEKLÅDA!

Skulle inte det hjälpa så kan du även här ta tag i valpen och på så sätt visa valpen att du inte gillar detta, men det bästa är att avleda. Och som jag sa tidigare – det växer bort! Det är inget du behöver oroa dig för.

Vill ni läsa mer av Fredrik Steens Valpskola på Agria är webbadressen:
http://www.agria.se/hund/artiklar/valp/fredriks-valpskola/

 

Leksaker

Det är bra om valpen har många och olika sorters leksaker. Men se till att det byts ut litegrann i leklådan så att det alltid finns något intressant där. Valpen stimuleras av variation. Använd en leksak som belöning tex vid ”Hit!” eller när valpen tar kontakt.

Om valpen har något i munnen som inte är dens leksak så försök aldrig att bryta upp käkarna på den. Byt istället! Ge valpen en annan sak eller en liten godis och säg ”Får jag titta?” och sedan ”Tack!”

Att avleda-passivitet

Om du är lugn lär sig valpen att vara lugn! Var försiktig med kamp och kastlekar då det kan skapa stress. Lek med måtta! Leker du ofta med valpen kanske du måste hålla om den så den blir lugn. Släpp den inte om den sprattlar utan håll den lugnt vid din sida tills den lugnat sig. Då belönar du den med kel, lek, mat, träning eller lov att ”hälsa” om det är det som är på gång.

 

Om valpen sitter lugnt och fint kan du passa på att den den någon leksak som aktiverar den, kanske en toarulle med en gömd godis i som den kan få ”jobba lite med”. På det sättet visar du att du belönar ”lugnet” istället för oron hos valpen om den far runt i hemmet.

 

Sitt, ligg, stanna och att hälsa fint!

När valpen sitter, ligger eller står spontant så berömmer du den med ljus röst och glatt tonfall samtidigt som du sätter ord på vad den gör i exakt samma stund. Stannar valpen spontant säger du ”stanna/stå!” och om den kommer till dig så säger du ”kom hit!” samtidigt som du möter valpen med glädje och förtjusning!

 

Lär valpen att stanna när du öppnar en dörr eller bildörr. Bromsa med handen och säg betsämt ”stanna!” När den stannar upprepar du i exakt samma stund ”Stanna, duktig, stanna!” Du kan upprepa detta tills hunden är lugn och sedan säger du ”varsågod” och visar med handen tydligt att den får gå.  Fortsätt träna på detta i ca 3-4 månader tills hunden lärt sig kommandot. När du sedan tränar ”stanna” säger du även hundens namn och ”Stanna”. Hunden lystrar då snabbare!

”Stanna” och ”nej” är viktiga ord. Använd dem sparsamt men KONSEKVENT!

 

Belöning och kontakt

Belöningar kan vara olika saker, knepet är att komma på vad din valp gillar mest. Lek? Beröm? Kel? En godbit? Variera gärna belöningarna så skapar du en viss förväntan! Valpen behöver ju inte veta om det är korv, makaroner eller en lekstund som väntar!

 

När valpen bär på något så beröm det. Bär den på ngt den inte får ha så byt med en sak de får ha och säg ”tack!” Kom ihåg att även belöna valpen när den lyssnat på ditt ”nej!”, när den lyssnar och gör som du säger så BERÖM! En bra belöning är att visa äkta glädje! Lär in ordet ”kom hit” när valpen kommer spontant till dig. Visa hur GLAD du blir!!

 

Alla valpar tycker o kontakt och de följer gärna efter oss när vi går till olika rum. Var glad över detta och uppmuntra det beteendet då det samtidigt skapar samarbetsvilja hos valpen. När ni är ute tillsammans så bli en ”stigfinnare”, -hitta nya roliga vägar som valpen nyfiket följer efter. Om valpen går före, byt tyst riktning och beröm sedan valpen om den följer efter dig. Fortsätt att träna på denna övning utan att locka på valpen, -belöna sedan valpen på olika sätt för att den håller sig nära dig!

Invänta alltid valpens spontana ögonkontakt i alla lägen och BERÖM gladeligen och belöna alla kontaktförsök. När valpen söker dig med blicken så visa alltid uppskattning , -på det sättet lär du valpen att det lönar sig att hålla kontakt med dig.  Denna träning har du nytta av vid flera olika tillfällen tex när valpen ska hälsa på någon, stiga ur bilen eller för att börja äta. När valpen är lugn och söker din ögonkontakt säger du ”varsågod” och visar med handen att den får lov till det den bett om.

 

Lära sitt namn och komma på inkallning

När vi tränar på ”hit” visar du en leksak eller en godbit och springer en bit bort från valpen (låt någon annan hålla om den i början av övningen). Ropa ”hit” igen och sitt med ryggen vänd mot valpen. När valpen kommer visar du omedelbar glädje och ger den en lekstund/olika sorter av belöningar.

 

Tänk på att söka ögonkontakt med valpen när du säger valpens namn. Ta en liten godis i handen och håll upp den så valpen ser dig i ögonen innan den får den. Säg hundens namn samtidigt som den får godisbiten.

 

Om du har godisbiten i munnen först tittar den dig mer i ögonen än om du har godiset i handen, -pröva dig fram! Bygg på träningen med att göra om övningen utan godis och uppmuntra valpen med rösten när den lyssnat på dig. Variera belöningarna även här och träna övningen sittandes och ståendes.

 

Ensamhetsträning

Det kan du börja med direkt. Men var noga med att inte gå för fort fram. Börja med pyttestunder – en minut och sen tillbaka. Så att det helt enkelt blir vardag att matte försvinner ibland, OCH att matte verkar inte tycka att det är nåt konstigt.

Låt valpen vara bakom en stängd innerdörr från början, gå utanför ytterdörren sen, lämna sekund för sekund allt längre tid. Håll hela tiden koll på hundens status så det inte blir för mkt stress, för då blir det till att backa i träningen.

Så lämna valpen kortare stunder, till exempel gå ut med soporna, hämta posten, eller gå på toaletten utan att valpen får följa med, och utöka successivt. Man kan också lära den att vara bakom ett galler så den är i ett annat rum, men samtidigt ser dig.

Kom inte springandes så fort valpen piper. Då lär du valpen att de är så man får sin människa att komma tillbaka på ett effektivt sätt, så varför sluta pipa och gnälla och yla?! Ha is i magen och lyssna efter att valpen lugnar ner sig och blir tyst. Eller så går du tillbaka fast den piper, men håll dig lugn och uppför dig helt naturligt utan att ”ömka” valpen. Så tänk på hur du klappar och hälsar. Använd dig av lugna, långsamma händer.

Ett knep är att varje gång du går ut – ge valpen en riktigt populär godis det sista du gör. Då blir det själva lämnandet som blir associerat med nåt gott och trevligt. Nästan lite överraskande trevligt. När du kommer in igen så låtsas som ingenting, egentligen. Inte direkt ignorera, men gör i alla fall ingen stor affär av att du är tillbaka.

Lämnar man en hund en längre stund kan det vara bra att begränsa utrymmet för hunden, tex till köket, och ge den vatten, mat, en bädd och hundben och annat att sysselsätta sig med. Att begränsa så man bara har hunden i köket eller hallen kan ge ett större lugn då hunden inte behöver vakta så stort utrymme. Dessutom har hon/han inte utrymme att börja springa, vilket ökar stressen enormt. Men stäng inte för galler eller grindar precis innan du ska gå, utan förbered avgränsningen 15-30 minuter innan och sätt dig sedan lugnt och ta en kopp kaffe i soffan. Varför? Jo, annars sammankopplar hunden snabbt stängandet av grindar till att du ska gå och hinner kanske jaga upp sig.

En del hundar känner sig också lite lugnare om radion står på lite tyst.

Se också till att hunden är rastad innan du går hemifrån. Helst i god tid så att hunden har fått varva ner efter promenaden. För många hundar ökar stressnivåerna av intrycken på promenaden, så den kan behöva lite tid att varva ner igen. Kanske räcker det med en kisspaus ute på gården innan man går om man har en valp som fortfarande måste rastas ofta.

Det är också viktigt att vara medveten om att i Sverige är det inte lagligt att lämna hunden ensam mer än 6 timmar i ett sträck, även fast den är vuxen. Och det är faktiskt inte alla hundar som klarar så länge. Man måste vara lyhörd för den egna hunden.

Hanteringsträning

Hanteringsträningen ska vara lika med en ”mysstund”.  Det är viktigt att valpen får lära sig att den ska vara lugn när den hanteras då detta är en stund där grunden läggs för att kunna klippa klor, gå till veterinären eller hundfrisören. Ställ en skål med matkulor framför dig eller lite godbitar. När valpen är lugn ger du den en liten godbit.

 

Klappa om hunden, lyft på tassarna och ge omväxlande en liten godis elller matkula så länge den håller sig lugn. Lyft på läppen, kika på tänderna, i öronen, sakta och lugnt och träna på detta en liten stund varje dag. Stunden ska vara lustfylld och aldrig upplevas som ett tvång. Ta fram klosaxen och ”låtsasklipp” lite hår på tassen och belöna valpen om den är lugn. Efter några övningar får du klippa klorna utan problem!

 

Tränar du på detta har du sedan aldrig några problem med vare sig kloklippning eller veterinärbesök!

 

Hundmöten och att hälsa fint!

Fyra tassar i marken när man hälsar kan låta lite som en utmaning för en Amris men det går! En hund tycker att den visar sin kärlek genom att hoppa och pussa människan på munnen, -men tyvärr är det ju inte riktigt så som vi människor uppfattar det. Tänk dig en Amris stadiga labbar på din fina vinterkappa en gråslaskig eftermiddag, -hua! Eller att du har några barn som väntar på att få hälsa på hunden som sedan blir vettskrämda av hoppandet, -inte KUL alls!

 

När man ska låta någon annan människa hälsa på valpen så lockar man först  in hunden till sin vänstra sida. Grunden här är att valpen redan FÖRSTÅR ”sitt”, ”stanna” och ”varsågod. Var tyst och invänta att valpen är lugn och låt det få ta sin tid. När den är lugn säger du ”varsågod” och låter hunden hälsa. Ha flera godbitar i handen, led fram valpen och ge belöningen när den hälsat med fyra tassar i marken. Locka sedan tillbaka valpen till sidan med en godbit. Är valpen bär-glad kan den få ha något i munnen när den hälsar, -det kan avleda den att inte hoppa.  Den som hälsar sätter sig helst ner, klappar om hunden.

 

Problembeteenden (skällanden, hoppanden)

En valp kan lägga sig till med oönskade beteenden trots ihärdig träning. Tex om hunden biter i något och vi ger den något annat att bita i för att avleda den, kan det uppfatta bitandet som en ”belöning”.  Ett tips här är att föregå hunden. Kommer den och tittar på dig? Vad gör den innan bitandet? Kanske kan du vara på din vakt och ge hunden sin leksak som den får bita i, innan den nosat upp något annat?

 

Var försiktig med att kasta bollar, saker och locka till kamp -och springlekar med hunden för ofta. Sådana lekar skapar ofta bitighet och stress hos valpen. På kvällarna kan det kanske komma oro och bitighet, ligg då steget före och göm godisbitar i en pappkartong eller ge ett gott tuggben. Nosarbete lugnar och tröttar hunden (se köttbulle-spårningen i exemplet om aktivering). På detta sätt minskar du bitighet och stress.

 

Skäller hunden?

Oftast skäller hunden om den vill ha uppmärksamhet, är osäker, glad eller för att ”larma” att någon kommer. Skällandet kan generellt minskas genom att den får ut sin energi så tänk på ”aktivering” och den dagliga motionen. Tystnar den om du säger ”nej” är det gott och väl, annars;

Nonchalera den om den skäller för att få uppmärksamhet (informera besökare att göra detsamma)

När du listat ut vad som orsakar skällandet förekom hunden och ge den ett ben innan, en toarulle med en godis i att sysselsätta sig med. Ge beröm för det önskade beteendet.

 

Hundmöten

Samma sak vid hundmöten, ge beröm först när hunden passerar utan att skälla på den andra hunden. Ge godis/beröm meda ni passerar så att hunden tränar på ett acceptabelt beteende och när den klarat ”provet” ordentligt med beröm.

 

När man möter en annan hund är det du som har bestämt vad som gäller. Din hund är kopplad och den skall inte dra iväg utan din tillåtelse. Om du ger tillåtelse att hälsa ser du till att din hund är lugn innan hälsningen annars lär den sig att den kommer fram till den andra hunden när den ”hoppar och drar”. Ingen annan hund ska heller hälsa på din hund utan tillåtelse.

 

Ett annat sätt är att ta in hunden vid din sida för att sitta tyst tills den andra hunden passerat. Du säger inget utan visar bara trygghet.

 

Det enklaste är att lära hunden att aldrig hälsa på andra hundar när den är kopplad. Det är gulligt när den är liten men det kan också bli en ovana och att den vill hälsa på alla när den blir äldre. Bättre är att låta hundarna hälsa på varandra då de inte har koppel och kan språka/leka naturligt med varandra!

 

Problem på promenaden

Skäller hunden på promenaden nonchalerar du beteendet och står still tills den lugnat sig. Avled inte med godis, -då belönar du ett dåligt beteende.

 

Träna alltid först i lugn miljö och träna om och om igen. Öka svårighetsgraderna och variera belöningarna!

 

Hund i bil

I bilen ska hunden sitta säkert, i en särskild bil bur eller fastspänd med hundsäkerhetsbälte som går att köpa i djurbutiken. Ha inte din hund lös i bilen! Tänk på att en AHT på 6 kg väger 240 kg vid en krock på 50 km/tim, och 768 kg vi en krock på 90 km/tim.

Fordonet ska vara lämpligt för att transportera hundar i och hunden får inte lida under resan eller fara illa på något sätt. Det innebär också att det inte får vara för varmt eller för kallt i bilen för hunden.

Vintertid gäller att hunden inte får bli kall om bilen står stilla en längre stund. Ett hundtäcke och ett värmande underlag för hunden att ligga på är bra att ha vid resa i bilen vintertid.

När det är varmt är det viktigt att förstå att hundar inte svettas på samma sätt som vi människor och blir lätt överhettade. Det finns kylande mattor som kan hjälpa litegrann men man måste ha noga uppsikt över sin hund i alla fall. Även om det är tidigt på dagen, molnigt ute och temperaturen aldrig stiger över 25 grader kan det snabbt bli mycket varmt i bilen. Se tabellen nedan:

 

Detta gäller:

Hunden får inte förvaras permanent i ett fordon och högst 3 timmar enligt huvudregeln.

Du får inte lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C.

Under transporten ska hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme. Den ska få foder med högst 24 timmars intervall.

En tik som löper ska transporteras åtskild från hanhundar.

Undantag
Du får transportera ett sjukt eller skadat djur till veterinär om transporten är brådskande även om du inte uppfyller kraven. Men det får inte finnas någon risk för att djuret kan lida av transporten. Om du är tveksam till om det är lämpligt att transportera djuret är det bäst om du kontaktar en veterinär.


Källa: Informationen är inhämtad från Första valpboken : forma din valp med enkla metoder redan från 8 veckors ålder av Monica Hillman